Bize Ulaşın × +
isim

E-posta Adresi*

Pesan*


Python Nedir?


Son yıllarda popülaritesini giderek artıran Python, çok sayıda büyük ÅŸirket tarafından da kullanılıyor. Python’un bu önlenemez yükseliÅŸi günümüzde çok sayıda insanı Python programlama dili öğrenmeye yöneltiyor. Dijital çağın en önemli trendleri arasına girmeye baÅŸlayan Python programlama dilini öğrenerek çok sayıda çalışma yapmanız ve çeÅŸitli yararlar saÄŸlamanız mümkün. 

Python Nedir?

Python’u kim buldu?” sorusunun karşılığı olarak karşımıza Guido Van Rossum ismi çıkıyor. 90’ların başında, Hollanda’da yaÅŸayan Rossum tarafından geliÅŸtirilen programlama dili olan Python, sanılanın aksine adını yılandan deÄŸil, yazılımcının sevdiÄŸi bir gösteriden alıyor. Yüksek seviyeli, nesne yönelimli, modüler, etkileÅŸimli ve yorumsal bir dil olan Python, çok sayıda iÅŸi az kod satırı kullanarak yapmayı saÄŸlıyor.

Programlama dilleri, insan mantığı ile makine mantığı arasında bir köprü görevi görüyor. Bir programlama dilinin makine mantığına yaklaşabilmesi demek, makine üstünde çok daha hızlı çalışacağı anlamına geliyor. Fakat makine mantığına çok fazla yaklaşmak da insan mantığından epey uzaklaşmayı gerektiriyor. Bu durumda da insanlar için bu dili öğrenmek çok zor bir hale geliyor.

Bir programlama dili makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaÅŸtıkça yüksek seviyeli bir dil olarak adlandırılmaya baÅŸlıyor. Bu nedenle de Python yüksek seviyeli bir dil olarak geçiyor ve pek çok programlama diline göre de öğrenmesi çok kolay oluyor. Masaüstü uygulamaları, görselleÅŸtirme uygulamaları ve web uygulamaları rahatlıkla Python ile yazılabiliyor. 

Python Ne İçin Kullanılır?

Python programlama dilini çok farklı amaçlar için kullanmak mümkün. Öncelikle Python’un Salt ve Ansible gibi araçlarda sistemsel gereksinimleri ve yapılandırmayı saÄŸlayan, web tarayıcıları ya da uygulama GUI’leri ile etkileÅŸimleri otomatik bir hale getiren özellikleri bulunuyor. Yani Script oluÅŸturmak ya da otomasyon yapmak Python mevzubahis olduÄŸu zaman buz dağının yalnızca görünen kısmı olarak kalıyor.

“Python neden kullanılır?” sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi uygulama programlama çalışmaları yapılabilmesi oluyor. Python kullanarak çoklu platformlara GUI uygulamaları ve konsol uygulamaları oluÅŸturabilirsiniz. Hatta bunları bağım kurulum dosyaları olarak da kullanabilirsiniz. Python ile oluÅŸturulmuÅŸ bir Script tek başına binary serisi oluÅŸturamasa da üçüncü taraf programlarla bu durum imkansız olmaktan çıkıp mümkün bir hale getirilebiliyor. 

Python programlama dili, makine öğrenimi ve veri bilimi konusunda da önemli bir yere sahip. BilindiÄŸi üzere günümüzde IT için sofistike olan veri analizleri önemli bir konu haline geliyor. Özellikle bu durumda Python, çok elveriÅŸli bir programlama dili oluyor. Çünkü Python’un arayüzünde bulunan kütüphanelerin pek çoÄŸu veri bilimi ve makine öğrenimi konusunda elveriÅŸli. 

Python kullanarak web servisleri ile RESTful API’leri kodlamak da mümkün oluyor. Python içindeki yerel kütüphaneler, üçüncü parti yazılımlarla bir araya geldiÄŸinde ortaya yalnızca birkaç satır kod ile yazılmış çok hızlı bir web sitesi yönetimi oluÅŸturulabiliyor. REST API’lerin uygun kod bloklarıyla oluÅŸturulması halinde veri yürütme olayı hızlı bir ÅŸekilde yapılabiliyor. 

Özellikle Python’daki son güncelleme, asinkron operasyonlarını da daha güçlü bir yapıya dönüştürüyor. DoÄŸru kütüphaneler kullanılarak sitelerde saniyeler içinde binlerce kod istemine karşılık veri akışları saÄŸlanabiliyor. Bunun yanı sıra Python, metaprogramlama ve kod derlemesi konusunda da çalışabiliyor. Özellikle diÄŸer dillerle karşılaÅŸtırıldığı zaman, tüm modeller ve kütüphaneler nesne olarak görev yapıyor.

Bu da Phtyon’un etkili bir kod derleyici olmasına yardımcı oluyor. Kendi kod özellikleriyle yazılan uygulamalar manipüle edilerek diÄŸer diller ile yazılması zor ya da imkansız olan uygulamalar, çok daha kolay bir ÅŸekilde yazılabiliyor. Ayrıca çoklu platform uygulamaları oluÅŸturabilmesi de çeÅŸitli kod derleyici sistemlerinde etkin Python kodları oluÅŸturabilmek adına uygunluk yaratıyor.

Python, yapışkan kod olarak da kullanılabiliyor. Glue code olarak da adlandırılan Python, bu unvana C dilinin kütüphanesinde yer alan kodlarla ortaklaşa bir yapı oluşturup etkin şekilde program yapabilmeye yardım ettiği için alıyor. Dolayısıyla Python, makine öğrenimi ve veri bilimi konusunda eşsiz bir alternatif olarak ön plana çıkıyor.

Neden Python Kullanılmalıdır?

Öncelikle Python kullanmak için en geçerli sebeplerden bir tanesi programlama dilinin açık kaynaklı ve daima ücretsiz olmasıdır. Ayrıca sadeliği nedeniyle diğer programlara oranla çok basit olduğundan hiçbir zaman kaybı yaşamadan hızlı şekilde öğrenilebiliyor. Bunun yanı sıra Python ile karmaşık diller basitleştirilebiliyor ve akla gelen herhangi bir fikir, hızla hayata geçirilebiliyor.

Bunun yanı sıra Python, hem yeni baÅŸlayanlar hem de uzmanlar için çokça avantajı içerisinde barındırıyor. Yeni baÅŸlayanlar için Python gibi bir dili öğrenmek ve kullanmak çok kolay oluyor. Bu, bir sonraki aÅŸamaya hızla geçmek için daha fazla istek ve zaman bırakıyor. Yeni baÅŸlayanlar karmaşık programlama dillerini öğrenebilmek için fazla zaman harcıyorlar veya yolun yarısında vazgeçiyorlar.

Aynı zamanda profesyoneller tarafından da Python, uygulanabilirliği fazla ve kullanım çerçevesi geniş olduğu için tercih sebebi oluyor. Adı fazla duyulmamış olmasına rağmen yazılımcılar arasında epey popüler olmakla beraber oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. Github projelerinin büyük çoğunluğunda Python kullanılıyor. Github ve Tiobe Index gibi programlama örnekleri sıralanan sistemlerde, Python tabanlı olanlar üst sıralarda yer alıyor.

Ayrıca Python’un kullanım alanları, en küçük iÅŸletim sistemlerinden tutun da en büyük iÅŸletim sistemlerine kadar çok sayıda OS tarafından destekleniyor. Hatta internetteki büyük yazılım kütüphanelerinin ve API destekli servislerin de muhakkak Python tabanlı wrappers veya bindingsleri oluyor. Bu yüzden Python, bütün bu servislerle rahatça arayüz oluÅŸturabiliyor ya da bu kütüphaneleri direkt olarak kullanabiliyor.

Python, diÄŸer yazılım dilleri arasında en hızlı programlama dili olarak görülemiyor olsa da çoklu platformlarda kullanılabilmesi yönü ile daima bir adım önde durabiliyor. Her ne kadar pratik Python dersleri sayesinde Ã¶ÄŸrenmesi kolay bir dil olarak geçse de asla basit bir dil olmuyor. Çünkü Python, web hizmetleri ve bağımsız uygulamalar bakımından kaliteli yazılımlar oluÅŸturuyor.

Python diğer programlama dilleri ile kıyaslandığı zaman çok daha sade olduğu için çok daha kolay öğreniliyor. Ayrıca çok daha hızlı olduğundan öğrenme ve kullanım aşamalarında zaman kaybı yaratmıyor. Aynı zamanda Python kullanırken ayrı bir derleyiciye ihtiyaç duyulmuyor. Daha düzenli bir kod dizilimi bulunduğundan insanlar kolayca okuyabiliyor ve anlayabiliyor.

Python; Windows, Linux, Mac, Symbian ve Unix gibi çok sayıda işletim sistemiyle uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Bu platformlar içinde ağ ve ara birim programlaması, veritabanı ve uygulama yazılımı gibi farklı alanlarda rahatça kullanılabiliyor. Hatta büyük yazılımların çok seri biçimde programlanması gerektiğinde de C ya da C++ gibi dillere oranla çok daha kullanışlı bir ortam yaratıyor.

Python’un Eksik Kalan Özellikleri

Python programlama dili, kaliteli uygulamalar yazabilmek için çok elverişli ve kullanışlı olsa da elbette bazı eksiklikleri ya da yeterli gelmediği alanlar da oluyor. Örneğin; yüksek düzey bir programlama dili olması onu sistem düzeyindeki programlamaları yapmak konusunda elverişsiz bırakıyor. Aynı zamanda platformlar arasındaki bağımsız binary dosyaları için çağrı yapılan durumlarda da ideal olmuyor.

Python ile Linus, Windows ve MacOS iletiÅŸim sistemlerine bir uygulama geliÅŸtirmek mümkün olsa da oluÅŸturulan bu uygulama çok görkemli olamıyor. Python’da daima hız ön planda bulunduÄŸundan ağır programlarda da iÅŸlevsellik aramamak gerekiyor. EÄŸer böyle bir iÅŸlevsellik arıyorsanız eski programlama dilleri olan C ve C ++ gibi dillere yönelebilirsiniz.


Yorum Gönder

Yorum Yapmak İçin Buraya Tıkla! (0)

Daha yeni Daha eski